Menu Sluiten

Jurken als statement?

Zoals de meesten van jullie weten draag ik graag gekleurde jurken. Nu had ik vorige week een 1 op 1 gesprek met mijn MBT therapeute en toen kregen wij het over mijn kledingstijl, de gekleurde jurken. Ze vroeg aan mij of ik een statement wilde maken, door deze jurken te dragen. Of ik bewust anders wilde zijn dan de anderen. En of ik misschien op deze manier afstand wilde creëeren tussen mijzelf en anderen.

Oké, ik snap dat niet iedereen er zo bij loopt, maar of ik nou een statement wil maken? Ik wil graag mezelf zijn. Daar ben ik al heel lang naar op zoek. Ik ben geen meeloper, dat wist ik al heel snel. Maar wat past dan bij mij. Vorig jaar kwam ik dit merk jurken tegen. Ik droeg al wel jurken van King Louie, maar die zijn wat netter. Via Facebook kwam ik een groep tegen met jurken van Tante Betsy. Daar heb ook m’n jurkenzusjes leren kennen. De Tante Betsy jurken zijn wat meer uitgesproken en dat was voor mij niet een bewuste keuze, maar ik vond de prints vooral erg mooi en deze jurken zijn sportief. Daardoor vind ik het fijn om ze dagelijks te dragen. Die van King Louie zijn wat netter en draag ik eerder bij een speciale gelegenheid en ik vind de zomervarianten leuker dan de winter. De jurken van Tante Betsy draag ik het hele jaar door.

Maar dan terug naar de vragen van mijn therapeute. Ik draag de jurken niet om een statement te maken, maar wel om te laten zien wie ik ben en waar ik voor sta (uhm is dat ook geen statement 😂) en dat is mijn eigen ik. Dat heb ik lang niet gedurfd en ik heb ook lang gezocht naar mijn eigen identiteit. Wie ben ik en vooral wie wil ik zijn? En daar kom ik nu stukje bij beetje achter, ik kleur m’n haar niet meer in alle kleuren, heb een kleur gevonden die bij mij past. En dus ook een kledingstijl die bij mij past. Geen spijkerbroek en trui meer, waarin ik mij totaal niet happy en vaak dik in voel.

En dan de vraag over afstand creëeren. Ik realiseer mij (en dat zie ik ook) dat wanneer je over straat loopt in zo’n gekleurde outfit, dat het mensen opvalt. Soms kijken ze om, soms krijg ik afkeurende blikken, maar ik krijg ook complimentjes. Dit gebeurt met vreemden en van het negatieve probeer ik mij niks aan te trekken. Ik heb niet het gevoel dat ik een afstand creëer tussen de mensen die ik ken. Sterker nog, deze jurken hebben mij juist heel veel contacten gebracht. Mijn lieve jurkenzusjes online, maar inmiddels ook live contact. Komende zondag komt een lief zusje hier naartoe, dan gaan we samen naar Enkhuizen, daar zit La Vie en Rose en zij verkopen allerlei leuke gekleurde kleding. We hoeven niet persé iets te kopen, maar rond snuffelen is altijd gezellig, daarna gaan we samen nog een hapje eten. En eind mei ben ik een weekendje bij een ander lief zusje uitgenodigd voor een gezellig weekendje bij haar thuis. We hebben gemerkt dat wij veel overeenkomsten hebben en hebben zo’n leuke klik en zij is mijn partner in crime als het over het eetgedrag gaat. Mede dankzij de steun van haar heb ik al vanaf 24 april mezelf kunnen beheersen met vreetbuien. Sindsdien geen snoep, koek, chips, kaasjes, worstjes etc. meer gegeten. Super trots 💪🏼.

Dus om een lang verhaal kort te maken. Ik draag ze omdat ik ze prachtig vind en misschien wil ik inderdaad een statement maken met mijn mooie jurken, maar dan eindelijk eens ten gunste van mijzelf en niet om dwars te zijn. En die afstand, nou….. echt niet!!!

Mijn therapeute had ook gevraagd of ik deze vragen wel eens aan mijn jurkenzusjes gesteld heb. Nee, nooit gedaan.

Bij deze, ik zou de jurkenzusjes die mijn blog lezen willen vragen hoe jullie erover denken. Wat is de reden dat jullie deze mooie jurken dragen? Alleen omdat je ze mooi vind? Omdat je “anders” wilt zijn? Of om een andere reden? En heb jij het gevoel dat je afstand creëert met de mensen om je heen? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Je mag uiteraard reageren onder mijn blog, maar als je het liever privé doet, mag dat natuurlijk ook. Je zou mij er erg mee helpen!

Posted in Zoals het gaat

8 Comments

 1. Silvia van der Schaaf

  Ik draag mijn jurken, en zeker niet alleen tante Betsy omdat ik ze gewoon super mooi vind. Ik hou echt van bloemen en vintage. En ik vind het fijn om anders te zijn. Als te veel mensen hier het merk dragen dan wil ik weer wat anders. Maar voor nu zijn er niet veel mensen die mijn kledingstijl dragen.

 2. Carol

  Ik ben therapeute en draag tante betsy wat zou dat dan zeggen. Ik draag niet de uitgesproken motieven maar meer de sportieve stijl. Hetgeen ik koop is vaak effen of een rustige print zoals de molly butterfly de graphics en ik ben gek op de sporty jackets. Ok draag wat ik leuk vind omdat ik mezelf wil zijn. Dat is mijn reden.

 3. Geertje

  Ik zou je vooral mee willen geven: Dat je je vooral niet hoeft te verdedigen waarom je kleurrijke kleding draagt.

  Ook ik heb bijna altijd kleurrijke kleding gedragen eerst was het oilily toen later werd het king Louie( daar was ik op uit gekeken omdat het elk seizoen bijna op hetzelfde neerkwam) Daarna een zwarte en donker blauwe periode gehad. in 2018 Tante betsy ontdekt, ik kocht me arm met allerlei mooie items. Nu wissel ik weer wat af.

  Liefs Geertje.

 4. Karin

  Waarom zal je anders willen zijn, je bent wie je bent en doet wat bij je past lijkt mij, en als dat anders is als andere dan is dat zo, prima toch. Je gaat toch niet dingen aan trekken of doen wat niet prettig voor je is. Eigenlijk vind ik het een vreemde vraag van je therapeut. BLijf dicht bij je zelf , dan zijn wij als mensen het leukst denk ik.

 5. Ger da

  Weet je, zelf heb ik niet eens meer in de gaten dat het geen doorsnee kleding is wat wij dragen. Voor mij ben ik dit gewoon, en voor de directe mensen om mij heen ook. Als er mensen zijn die kijken vraag ik mij wel eens af,waarom kijken ze? En dan denk ik, o ja, ik heb roze benen.
  Ook creëer ik er geen afstand mee volgens mij, juist het tegenovergestelde. Je kunt het mooi of niet mooi vinden, de meerderheid vind het altijd wel vrolijk, en daar word je toch blij van. Beslist geen statement, ik ben gewoon mijn eigen ik ❤
  En ik hoop dat jou therapeut ook haar eigen zelf kan zijn in haar kleding keuzes, daar ben ik nu toch ook wel heel benieuwd naar.

 6. Sylvia

  Ik ben ook hulpverlener en vind het een beetje een suggestieve vraag, ze had hem ook open kunnen stellen “wat trekt je zo aan in deze kledingstijl”, of “wat voor gevoel geeft het je om te dragen”. Voor mezelf gesproken: ik houd van bijzondere printjes, stoffen en sieraden, omdat ze me een warm gevoel geven, ik er blij van word, en me er goed in voel. Ik geniet ook altijd erg van dames die ik op straat in een King Louie, Tante Betsy of Topvintage outfit zie langskomen en zal ze ook complimenteren ermee, omdat ik de wereld er een beetje mooier van vindt worden. Een kwestie van over smaak valt niet te twisten.

 7. Pingback:Vervolg – ZO WERKT HET BIJ MIJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *