Menu Sluiten

QUOTE – 07

Ik zat gister Dreamschool te kijken, dit is een programma op de NPO over “dropouts”, jongeren die op de een of andere reden niet meer naar school gaan en hun opleiding dus niet afgemaakt hebben. Het programma wordt gepresenteerd door Lucia Rijker, zij is een oud bokslegende, samen met Eric van ’t Zelfde, rector op het Lyceum Oudehove in Gorinchem. Ik vind dit altijd een zeer interessant programma, omdat ik geïnteresseerd ben in de psyche van de mens. Uit eigen ervaring weet ik dat je geest je behoorlijk in de weg kan zitten. En ik geloof serieus dat mensen hun opleiding niet voor niks afmaken, of dat mensen verslaafd raken op welke manier dan ook. Natuurlijk ben ik ook niet naïef en weet ik ook dat je zelf wel verantwoordelijk bent. Zoals in het programma vaak gezegd wordt: “je bent niet wat je meegemaakt hebt”.

Ik word geraakt door veel van de uitspraken of gesprekken in dit programma. Heel veel is voor mij herkenbaar, terwijl ik zo ongeveer 30 jaar ouder ben dan deze leerlingen. Zo had Lucia Rijker van de week de uitspraak “Comparing is the kiss of death”. WAUW!

Dat is zo waar en velen van ons doen dat, ik betrap mijzelf er soms op. Jezelf vergelijken met een ander. En ik ben bijvoorbeeld helemaal niet jaloers op andere mensen, omdat zij een mooiere auto rijden, meer geld verdienen of een betere baan hebben. Ik heb genoeg meegemaakt om dat allang niet meer belangrijk te vinden. Ja, ik houd van luxe en van mooie dingen en als het zou kunnen zou ik met geld smijten als water.

Waar ik mijzelf vaak op betrap, is dat ik kijk naar de mens zelf. Hoe zij in het leven staan, hoe zij (ogenschijnlijk) makkelijker met de dingen van het leven omgaan. En dan bedoel ik niet een overlijden of een opvoeding van kinderen. Nee, dan heb ik het over relaxter in het leven staan. Niet bij elke opmerking je aangevallen voelen, niet je altijd minderwaardig of verrot voelen. Ofwel mensen met zelfvertrouwen. En op het moment dat ik dit schrijf, vind ik mijzelf zo’n ontzettende muts! Want rationeel weet ik heus wel dat ieder huisje z’n kruisje heeft. En het ene kruis is nou eenmaal zwaarder dan het andere, maar dat zie je aan de buitenkant niet.

Gelukkig overkomt dit gedrag mij niet vaak meer, het komt voor als ik mijzelf erg down voel en als er veel misgaat. Dan kan ik erg zwart kijken en heel kinderachtig vinden dat anderen het altijd beter hebben dan ik. Dat zij wel een leven hebben…..

Posted in Zo zijn mijn quotes

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *