Menu Sluiten

Stoptober

Stoptober is in het leven geroepen voor mensen die willen stoppen met roken. Nu hoorde ik gister op de radio, dat Stoptober tegenwoordig allang al niet meer alleen voor stoppen met roken is, maar dat je jezelf ook andere doelen kunt stellen. Daar hoeft het natuurlijk geen oktober voor te zijn, maar omdat een groot gedeelte van Nederland bezig is met het stoppen van iets, kan het wel stimulerend werken.

Borderline en Boulimia zijn 2 stoornissen die vaak samen voorkomen. In mijn geval is dat ook zo. Het vreten wat ik doe in een “Boulimia-aanval” is extreem en voor mij “nodig” om een leegte op te vullen, terwijl dat eigenlijk niet kan. Mijn binnenste ik is een bodemloze put, dus het is sowieso nooit genoeg. Nooit genoeg liefde, nooit genoeg aandacht, nooit genoeg tevredenheid, nooit genoeg eten en ga zo maar door. Zodra ik alleen thuis ben dan begint mijn leegtegevoel bij mij op te spelen, ik heb dan ook allerlei gedachten en overtuigingen in mijn hoofd. Deze onrust wil ik niet en daarom ga ik eten. En eten en eten en uiteindelijk is het niet meer eten, maar vreten. Mijzelf ongegeneerd volproppen. Net zolang tot ik misselijk ben. Dan stop ik en zodra de misselijkheid gezakt is ga ik weer door. Boulimia patiënten hoeven niet per definitie over te geven om Boulimia te hebben. Alles wat je doet om stelselmatig van je voeding af te komen, wat je erin hebt zitten proppen, valt onder Boulimia. In mijn geval is dat extreem sporten, als mijn lijf het toelaat, ga ik snel over mijn grens. In mijn hoofd “moet” ik, want al dat vreten moet eraf. Je begrijpt dat dit natuurlijk heel slecht voor je lichaam en gezondheid is.

Afgelopen weekend was voor mij geen makkelijk weekend en daar kwam ook nog eens bij dat ik zaterdag- en zondagavond alleen thuis was. Ik had voor mijzelf wat lekkers gekocht, omdat het weekend was. Je kunt tenslotte niet altijd streng zijn. Alleen sloeg het bij mij weer helemaal door. Dit gebeurt dus helaas met regelmaat, niet alleen als ik emotioneel ben, maar de emoties helpen ook niet echt. Het gevolg was dat ik gisteravond zoveel gevreten had, dat ik ontzettend misselijk was toen ik naar bed ging. Zolang ik op de bank zit, voel ik de misselijkheid niet, maar zodra ik opsta, weet ik gelijk, shit ik ben te ver gegaan. Gister kwam ik erachter toen ik opstond en naar bed ging. In bed was ik vreselijk onrustig en echt heel misselijk. Even heb ik getwijfeld om m’n vinger in m’n keel te stoppen, maar dat is iets wat ik in de afgelopen jaren juist afgeleerd heb, dus dat wilde ik ook niet.

Om mezelf af te leiden ging ik van alles bedenken. Wat heb ik het weekend gedaan, wat was leuk, geprobeerd de positieve dingen naar boven te halen. En zo kwam ik ook bij het radioprogramma terecht wat ik had gehoord en bij Stoptober. Ik ga proberen in de maand oktober om mijn vreetbuien in bedwang te houden. Dit probeer ik al jaren en tot dusver met weinig succes. Deze keer ga ik het anders doen. Elke keer als ik de neiging krijg om te gaan vreten (sorry voor deze woordkeuze, maar eten is ongepast voor het gedrag wat ik vertoon), dan wil ik gaan schrijven op mijn blog. Dus ik ga de komende maand mijn eetgedrag met jullie delen en hoop dat het mij gaat helpen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je met regelmaat blogs voorbij ziet komen. De een zal ook langer zijn dan de ander vermoed ik. Het gaat, wat betreft het eten, niet zozeer hoe ik dingen beschrijf, maar dat ik ze beschrijf.

Ik ben zeer benieuwd of het mij gaat helpen. En vind je dat ik te vaak voorbij kom? Dan ben je natuurlijk vrij om mij weg te klikken 😉

Posted in Zoals het gaat

3 Comments

  1. Carol

    Ik heb zelf jaren met binge eating disorder gestreden na seksueel misbruik vroeg in mijn jeugd. Hetgeen wat mij het meest heeft geholpen naast al je emoties echt verwerken en het open zijn óver je eetstoornis is zo veel mogelijk weg blijven bij ongezonde voeding. Geen suikers extreme vetten en ik heb altijd soep eigengemaakt met veel groente in huis om mij op te warmen als ik verdrietig ben. Je mag altijd pben als je het moeilijk hebt. Liefs carol ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *