Menu Sluiten

Ik mag de MBT gaan volgen

Vandaag ben ik bij de GGZ geweest en heb ik een intake gehad met de psychiater van de afdeling MBT (Mentaliseren Bevorderende Therapie). Na een uitgebreid interview heeft hij ook geconstateerd, dat deze therapie wel eens heel geschikt voor mij zou kunnen zijn. Het is een hele intensieve therapie van 2 dagen per week, wat ongeveer 1,5 á 2 jaar zou kunnen duren. Hiervoor moet ik elke keer naar Heerhugowaard, gelukkig kan ik met mijn eigen auto wel naar Hoorn rijden en daar op de trein naar Heerhugowaard stappen. Het GGZ gebouw ligt vlakbij het station. De eerste stap die nu genomen moet gaan worden is een gesprek met de MBT verpleegkundige en de psychiater, met z’n drieën gaan wij een behandelplan opstellen. Daarna kom ik (als het goed is op redelijk korte termijn) in een PRE-groep. In deze groep leer ik wat MBT precies inhoudt en wat het voor mij kan betekenen, dit zal ongeveer 6 weken duren. Als ik daarna nog gemotiveerd ben om de MBT te gaan volgen, mag ik doorstromen naar de officiële MBT groep. Dit zou echter nog wel even kunnen gaan duren, omdat die groep nu vrij vol zit. Het zal uiterlijk maart/april volgend jaar zijn. Dit is wel een teleurstelling, maar er gebeurt nu tenminste wel wat.

 

Wat is mentaliseren?

Mentaliseren houdt in dat men het gedrag van zichzelf en anderen kan begrijpen vanuit achterliggende gevoelens, gedachten en motivatie. Dit wordt mogelijk als men zich in voldoende mate bewust is van de eigen gevoelens en van wat er in contact met anderen gebeurt. Met name: hoe de reactie van de één een reactie bij de ander kan uitlokken en hoe gedachten over zichzelf en over de ander het contact kunnen beïnvloeden. Kort gezegd; leren jezelf en daardoor anderen beter te begrijpen.

Posted in Zoals het gaat

2 Comments

  1. Monique

    Wow dat lijkt me een heftige cursus die veel emoties zal oproepen. Wel heel fijn voor je dat je hier aan mee mag gaan doen om jezelf en andere beter te begrijpen en jezelf meer te accepteren. Je bent een topper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *